Ambrus Alizliz.ambrus@gmail.com

Család és párterápia

 

A család és párterápiákat Bagó Krisztina családkonzulens kolléganővel tartjuk, jómagam még szupervíziós szakaszban lévő család és párterapeuta jelölt vagyok. 

Bagó Krisztina

Bagó Krisztina vagyok, pedagógus, és végzett család konzulens. A csaladterápia módszerével 2012-ben ismerkedtem meg, 2005-Ben pedig megszereztem a családkonzulens/családterapeuta diplomámat. 
Nagyon hiszek a csaladterápiàban, mint segítő műfajban.

Alizzal közel 3 éve dolgozunk együtt nagy összhangban, mely évek alatt sok család életében tudtunk segíteni megtalálni a változáshoz vezető utat, mely által kiegyensúlyozottabban tudnak èlni.

 

 

A pár- és családkonzultációról röviden

 

A mai világban egyre többen érdeklődnek olyan segítő eszközök iránt, amely nemcsak önmagukkal, a párokkal, és azok nehézségeivel foglalkoznak, hanem az egész együtt élő családot figyelembe veszik, mindenki véleményére kíváncsiak és a változást közös erővel létrehozhatónak képzelik.

Az általunk elsajátított és ajánlott családkonzultáció/terápia olyan terápiás irányzat, amely a családi problémákat, családon belüli működési zavarokat a családi kapcsolatrendszeren keresztül közelíti meg.

Az emberi viszonyokat nagyban befolyásolja a párok, valamint a családtagok közti kommunikáció, és azok a viselkedési minták, melyeket sokszor öntudatlanul hordozunk generációkon át. Sokszor ezek a nem megfelelő, berögzült szokások azok, amelyek következményei és okai is lehetnek a párok közti, valamint a családon belüli problémáknak.

 

A család/ párkonzultációs irányzat szerint nemcsak a személyiségünk megy át bizonyos fejlődési szakaszokon, amikor is különböző nehézségekbe ütközik, hanem egy párkapcsolat, valamint egy család is hasonló szakaszokat él meg, és ezekhez a változásokhoz sokszor nem könnyű alkalmazkodni.

Kezdve egészen egy párkapcsolat születésével, vagy amikor például az első gyermek megszületik, és a párkapcsolat tagjai szülőkké válnak, s már nem csak párról, hanem családról beszélhetünk.

Ez a változás például már más szükségleteket igényel mindkét féltől, és mindez hatással van a párkapcsolatra, és mindehhez.

Egy család későbbi életében is vannak ilyen jellegű változások: pl. a kisgyermek közösségbe kerülése, a kamaszkor vagy a huszonéves fiatalok otthonról való kirepülése stb., mely változások szintén komoly erőpróbát mérnek a párra, valamint a család egységére. 

Egy család/párkonzultáció keretein belül ilyenkor azért dolgozunk, hogy a párok és a családok megfelelő megoldást találjanak az együttélés során felmerülő nehézségekre, konfliktusokra, elakadásokra.

 

Amit mi kínálunk:

 

 1. Pár- valamint családkonzultációt, melyek általában kéthetente másfél órás találkozóból állnak, ahol két szakember és a pár, valamint a családtagok (nem feltétlen, csak ha szükséges) vesznek részt.  Az első ülések alkalmával, a nehézségek közös átbeszélése után kijelölünk egy konkrét terápiás célt, melynek eléréséért dolgozunk közösen az elkövetkezendő ülések alkalmával Általában legtöbbször 6-8 találkozás elegendő a javulásként megjelölt változás beindulásához.

 

 1. Önismereti /preventív tanácsadás:

 

Tapasztalataink szerint a „terápia”, valamint „konzultáció” szót hallván sokan megrémülnek, hiszen nehezen beszélnek a problémájukról akár a párjuk, akár két szakember előtt.  Sokan anyagi nehézségek miatt nem tudnak részt venni ilyen üléseken.

 

A terápián már részvett párok közül azonban sokszor hallani lehet azt a mondatot, hogy ezt „mindenkinek kötelezővé tennénk”, „bárcsak ezt valaki elmondta volna nekem, mielőtt összeházasodunk, gyerekünk lesz” stb.

Mi is úgy gondoljuk, hogy esetenként minden párkapcsolatban, minden életszakaszban jól jöhet néha egy kis útbeigazítás, még akkor is, ha szerencsére nem élnek meg nagy krízist a tagok.

Éppen ezért kisebb, egy napos önismereti worshopokat is tervezünk, melyek alkalmával egy-egy adott életciklust veszünk górcső alá, és vesszük sorban az ott felmerülő nehézségek tárházát. Ezek természetesen nem érnek fel egy terápiával, de tudnak olyan eszközöket, megoldási módokat adni, melyek segítségével egy adott probléma jobban felismerhetővé és kezelhetővé válik. A workshop során nonverbális, dramatikus, szimulációs gyakorlatot is alkalmazunk, ami segítheti a résztvevőket abban, hogy megértsék, megértessék másokkal azt is, amit szavakkal nehezen tudnának kifejezni.

A hangsúly a megértésen, a kommunikációs és a probléma megoldási eszközökön van, melyeket segítségül lehet hívni, mielőtt a nehézség mélyülne.

 

Workshopjainkon az alábbi életszakaszokat vesszük sorba:

 

Pár született:

Párkapcsolat kialakulása, a „rózsaszínű” köd időszaka, a köd oszlani kezd, avagy mit is kezdünk a másikkal? Elköteleződési nehézségek, valamint a házasodás időszaka.

A páros önismereti folyamatban a résztvevők kérdéseire játékkal, drámával, humorral bontogatjuk a mélyről jövő válaszokat.

Kisbabánk született:

 • Amikor a párból család lesz.
 • Az első gyermeket váró, vagy tervező párok számára nyújt segítséget, hogy lélekben is felkészüljenek a gyermek érkezésével járó egyéni, családi és párkapcsolati változásokra.
 • Anya és Apa születése, női-férfi szerepek átalakulása.
 • Szülői minták kérdése.
 • Hogyan birkózzunk meg az okos tanácsokkal, a nagyszülők kedves, de sokszor terhes jelenlétével?
 • Hogyan őrizzük meg az intimitásunkat?
 • Hogyan éljük túl a kezdeti nehézségeket?
 • Anya otthon babázik, míg apa dolgozik

Óvodás/iskolás lett a gyerekem:

 • Kistesó kérdés
 • Anya visszatérése a munkába
 • Mi történik a párkapcsolattal?

Kamaszodik a gyerekem:

 • Hogy éljük túl közösen a kamaszkort?
 • Hogy maradjunk férfiak és nők a párkapcsolatunkban?

Üres a fészek, nagyszülők lettünk:

 • „Csendes a ház, nincs kacagás”
 • Együtt maradjunk, vagy külön váljunk?
 • Hogyan találjuk meg újra a közös utat?
 • nagyszülővé válás nehézségei